Blog

Bobestyrer (offentligt skifte med bobestyrer)

Et offentligt skifte er alternativet til et privat skifte. Cirka 18-20 % af alle dødsboskifter i Danmark er offentlige, hvor der vælges en bobestyrer til at tage sig af selve skiftet. Bobestyreren er typisk en advokat med speciale i skiftebehandlinger.

Der er reelt set ikke noget, der hedder et offentligt skifte – det er blot blevet kaldenavnet for et såkaldt bobestyrerskifte.

Et offentligt skifte vil ofte være både dyrere og mere langtrukkent end et privat skifte, hvorfor langt de fleste skifter også føres som sidstnævnte – dog skal visse betingelser være opfyldt for, at man kan lave et privat skifte, og er disse betingelser ikke opfyldt vil et privat skifte være nødvendigt.sep

Gør som mange andre hver eneste dag:

Dødsbopilot.dk og JUF.dk gør det nemt for dig at finde en advokat, der kan hjælpe dig med dødsboet, skiftet og andet relateret. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. 

1

Udfyld form
med oplysninger

2

Modtag 3 tilbud
pr. mail el. telefon

3

Vælg bedste og
billigste advokat

arrow


Fordelen ved at benytte et offentligt skifte er, at bobestyreren er neutral og kan afhjælpe eventuelle interessekonflikter. Man kan dog opnå samme fordel ved at vælge en advokat til at hjælpe med ens private skifte.

En autoriseret bobestyrer vil altid være advokat. Man skal ikke længere anvende en autoriseret advokat. Hvis afdøde i et testamente har anmodet om en anden person, eller arvingerne anmoder om en person til at agere bobestyrer, der ikke er advokat, kan skifteretten give tilladelse til dette. Hvis ikke der anmodes om en speciel person vil en af de mellem 3 og 15 autoriserede bobestyrer i en retskreds blive valgt af skifteretten. Hvem der skal være bobestyrer afgøres i det første møde i skifteretten.

Få altid 3 tilbud!

 

I 2011 og 2012 har det ikke skortet på historier om, hvordan danske dødsboadvokater tager sig alt for godt betalt. Klagesager og griske bobestyrer har kostet arvinger mange penge.

Det er dog nemt at undgå denne problemstilling.

Du kan ved at indhente mere end ét tilbud sørge for blot at vælge det billigste af slagsen. Et eksempel på en tjeneste, der gratis og uforpligtende lader dig indhente mere end blot ét tilbud, er Agera, med hvem dodsbipilot.dk samarbejder. Du kan med formularen øverst oppe i dette indlæg eller på denne side bede om 3 tilbud fra potentielle bobestyrer. Bobestyreren vil komme med en fast pris, så du har mulighed for at tage stilling til, om du står overfor et godt tilbud eller ej.

Du kan vælge det billigste tilbud eller det, du føler dig mest tryg ved. Så længe for at du altid sørger for at indhente mere end blot ét tilbud, så du undgår at blive snydt i griske dødsboadvokater, der tager mere af arven, end deres arbejde retfærdiggør.

Det koster ofte 25 % af dødsboets værdi at få det behandlet af en bobestyrer. Du kan spare rigtigt mange procenter ved at bruge formularen til at finde en billig bobestyrer øverst i dette indlæg – og det betaler sig i sidste ende!

Hvornår man skal bruge et offentligt skifte

Under artiklen om private skifter kan du ved at følge linket læse hvilke betingelser, der skal være opfyldt for, at man kan foretage et privat skifte. Hvis bare én af disse betingelser ikke er opfyldt kan skiftet ikke føres privat og man vil derfor være nødt til at vælge et offentligt skifte i stedet.

Betingelser for privat skifte

Videoen her beskriver de 7 betingelser, der alle skal opfyldes, for at man kan vælge et privat skifte. Hvis blot ét af disse krav ikke overholdes vil det være nødvendigt at køre dødsboet som et bobestyrerskifte. Især kravet om, at alle arvingerne skal være enige om arvens fordeling skaber ofte problem.


Betingelsen, der i praksis er det største problem er, at arvingerne skal være enige om både fordelingen af arven og at man skal vælge et privat skifte. Dette punkt er ofte anledning til strideriger, hvilket leder til et offentligt skifte med en bobestyrer.

Derudover kan afdøde i et testamente have skrevet, at han ønsker at skiftet efter ham skal være offentligt. Afdøde har i sit testamente endvidere mulighed for at anbefale en bestemt person til at være bobestyrer. Hvis afdøde har valgt at benytte sig af denne mulighed skal hans ønske naturligvis respekteres.

Også hvis boet er insolvent skal en bobestyrer vælges.

Praktiske opgaver for bobestyreren

en kvinde underskriver et dokument med en kuglepen

Advokaten hjælper med en lang række praktiske opgaver.

Bobestyreren vil i et offentligt skifte tage sig af praktiske opgaver i forbindelse med boet såsom for eksempel at indsende boopgørelse, at opgøre arven mellem arvingerne, at udøve rådgivning i forhold til skattemæssige og arvemæssige spørgsmål samt at indrykke proklama i Statstidende. Bobestyreren vil tage sig af det praktiske i forbindelse med skiftet.

Alle væsentlige beslutninger – for eksempel salg af et sommerhus – skal bobestyreren først afklare med arvingerne. I et offentligt skifte opgiver man ikke kontrollen over skiftebehandlingen så som mange uden grund frygter.

Bobestyreren har ikke mulighed for at afgøre tvister mellem arvinger. Hvis to arvinger er uenige om, hvem der skal arve fx et sommerhus, kan bobestyreren søge at løse konflikten med mægling – men det er skifteretten, der i syvende og sidste ende har mulighed for at træffe en afgørelse mellem de to arvinger. Her har bobestyreren ikke mulighed for selv at agere.

En bobestyrer vil typisk være i stand til at afvikle et dødsbo på mellem 6 måneder og 12 måneder alt afhængigt af, hvor enige arvingerne er, og hvor kompliceret boet i øvrigt er. Boets skæringsdato skal senest lægges 2 år efter dødsfaldet. Denne kan skydes, såfremt bobestyreren beder Skifteretten om dette.

Afgifter og bobestyrer-pris

røde huse og en asfaltvej

Hvis der skal sælges en bolig i forbindelse med det private skifte kan en advokat give kyndig rådgivning.

Som ved et privat skifte skal der betales afgifter i boet. Afgifterne i dag er faste og afhænger af, hvor meget boet er værd. Tidligere var der en skifteskat på 2 %, men denne er i dag afskaffet og skal altså ikke betales.

Til gengæld skal der betales en retsafgift, der afhænger af, hvor meget boet er værd:

 • Er boet under 1.000.000 kroner værd skal der betales 2.500 kroner i retsafgift
 • Er boet over 1.00.000 kroner værd skal der betales 9.000 kroner i afgift

Derudover skal arvingerne af dødsboet betale bobestyreren et salær. Det står i dag bobestyreren frit selv at vælge, hvor meget denne værdisætter sine ydelser. Derfor er det vigtigt, hvis muligt, at vælge en bobestyrer, man stoler på og som eventuelt er kommet med en fast pris til at starte med.

Hvert år behandles mange hundrede klager for de salærer, bobestyrere og advokater i forbindelse med private skifte har taget. I gennemsnit resulterer disse sager med at salæret nedsættes med 46.000 kroner. Sagt på en anden måde er der mange penge at spare på at vælge den rigtige bobestyrer til at starte med og eventuelt klage, hvis man føler, at regningen er for høj. En regning på over 100.000 kroner er som hovedregel altid for meget.

Reglerne for bobestyrer og deres afvikling af dødsboer er nedskrevet i Dødsboskifteloven. Disse regler beskriver fx i § 54, at bobestyreren skal forsøge at afvikle dødsboet hurtigst muligt og at salg af aktiver skal ske på den måde, der tjener boets interesse bedst, efter § 58.

Jeg vil anbefale at vælge et privat skifte fremfor et skifte ved bobestyrer hvis det er en mulighed. Over 80 % af alle dødsboer i Danmark behandles også ved private skifter – det er både billigere og hurtigere at behandle. Jeg anbefaler samtidigt, at man stadig vælger en advokat til at varetage det private skifte, om end dette ikke behøver at koste i nærheden af de 25 %, det typisk vil koste at bruge en bobestyrer.

Har du spørgsmål til skifter ved bobestyrer er du meget velkommen til at stille dem i en kommentar herunder – jeg glæder mig meget til at svare på dem. På forhånd tak!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Bobestyrer (offentligt skifte med bobestyrer), 5.0 out of 5 based on 2 ratings

About the Author:

Jeg studerer på Aarhus Universitet og arbejder med websites. Læs mere om mig her.

Discussion

 1. helene larsen  juli 14, 2013

  Hejsa
  Min mor efterlod sig 7.7 millioner inkl et sommerhus og et helårshus samt aktier og obligationer. Min mor indsatte en bobestyrer i sit testamente (som havde fortalt hende at det ville koste ca 30.000, desværrer har vi intet på skrift). Vi har lige fået regningen fra bobestyrer på 125.000,- ex moms dvs 156.250,-. Jeg klagede da til skifteretten men bobestyrer fik medhold. Jeg klagede både over salærets størrelse, men også over at det havde taget advokaten over to år at afslutte en helt ukompliceret sag. Vi arvinger var enige om alt. Min bror overtog med det samme helårshuset. Det viste sig at et helt år var gået med at indhente min brors underskrift på skødet til helårshuset , I denne periode underrettede bobestyrere ikke mig om forsinkelsen, og han aflagde kun min bror 1 besøg udover at han ringede nogle gange og rykkede ham. Derudover har advokaten indbetalt boets regninger for sent, således at rykkergebyrer er blevet pålagt. Han har også kun svaret på ca halvdelen af mine henvendelser per email, hvilket jeg har dokumenteret. Der gik halve år uden at vi hørte nyt fra ham. Han nedsatte også sommerhusets salgspris med 250.000,- uden at først indhente vores samtykke. Generelt syntes jeg at hans indsats var meget uprofessionel og ikke så højt et salær værdigt.
  Juristen i skifteretten i Holbæk som afgjorde sagen benyttede sig af af artiklen FM 1-2005-3636 hvori han brugte tal fra 5 bobestyrerboer på Frederiksberg med en aktiv masse på over 6 millioner kr, og på baggrund af disse fastslår juristen at vores bobestyrer har indstillet et salær der svarer til gennemsnittet af disse og derfor bør salæret ikke nedsættes.
  Syntes du jeg har grundlag til at kære sagen til landsretten?
  Tusind tak
  MVH
  Helene

  (reply)
 2. helene larsen  september 11, 2013

  Fortsat:
  Jeg klagede til skifteretten over vores bobestyrer som min afdøde mor havde indsat i sit testamente. Han ville have 125.000,- ex moms for at varetage et bo på 7.7 millioner i værdipapirer samt to ejendomme. Min bror og jeg var enige hele vejen igennem. Skifteretten afgjorde desværrer at advokaten var berrettiget sit høje salær. Derfor besluttede jeg mig for at kære skifterettens afgørelse i landsretten. Det koster kun 400 dkk. Seks uger senere modtager jeg landsrettens afgørelse, og de har sænket salæret 45.000 ex moms til 80.000,-. Og jeg får også mine 400,- igen også. Jubiiiii. Så det kan godt betale sig at kære sagen selvom skifteretten beslutter anderledes….Og det skyldes at der er pt stor offentlig debat omkring den forvridende konkurrence der er på dette markede. Hvis man ikke selv kan vælge bobestyrer som arving, ja så er det jo klart at den indsatte advokat kan tage hvad han vil. Jeg tror ikke der går længe før at regeringen kommer med et nyt lov forslag.

  (reply)
 3. selma pedersen  januar 31, 2015

  Oven i vores sorg måtte vi slås med en useriøs bobestyrer, som skifteretten pressede ned over os.
  Prisen blev 553.000 + det løse.
  de satte en solvent ejendom på tvangsuaktion og der måtte jeg så købe min arv og betale både bobestyreren og et fiktivt bekøb som var lagt oveni bobestyrerens “honorar”, og som blev til arv til arvinger.
  Afdødes ønske om at hendes værdier blev i familien hos arvingerne var ikke muligt at opfylde.

  skifteretten godkendte og trak vores kære i landrag, så den ikke blev sendt til landsretten.
  Klagevejene virker ikke, politiet gør ingenting ved en anmeldelse.
  Jeg er nu ved at stævne retsassessoren ved vores lokale ret med krav om
  erstatning for fejlvurdering af godkendelse, regnskabet kan nemlig ikke læses.
  Justitsministeriet er døv.
  der skal faste beløb på bobestyrerne igen, der har der været tidligere.
  der er nogle af bobestyrerne der ikke kan tåle de frie rammer.
  Jeg ville være glad hvis der var en seriøs advokat som kunne hjælpe med at søge fri procces, det har der ikke været muligt at finde.
  Hvad tænker andre, herunder ” ejer af bloggen.????????????
  Jeres oplevelser og min er bestemt ikke alene, der er rigtig mange, det er blevet en god forretning for visse advokater. Og det skader alle i branchen, mange skal ikke have noget af at bruge en bobestyrer, hvis de desværre mister nogen. De der opgaverne mellem sig og laver privat skifte..
  selv om en bobestyrer kunne være en god sparring i en tid hvor også sorgen
  er en påvirkning som der skal forholdes til.
  Det er mangel på respekt for de afdøde, som har været gode skatteborgere.
  Bobestyrerne er rettens forlængede funktion, kan svindel virkelig accepteres så tæt på vores retsvæsen ?????

  (reply)
 4. Maibrit A  marts 15, 2015

  I forbindelse med skifte af min svigermors bo, er det kommet frem at hendes formue er væk. Min svigerinde har siden bankbøgerne blev afskaffet “ordnet” svigermors pengesager. Vi har bedt om udskrift fra skat for de sidste 5 år, og kan se at der er blevet skiftet bank hvert år.
  Den offentlige bobestyrer mener at vi skal betale for bankudskrifterne.
  Er det korrekt? i givet fald hvad koster det ca at få bankerne til at yde denne service?

  mvh
  Maibrit

  (reply)
 5. Anna  september 4, 2015

  Jeg vill ønske jeg havde set denne webside lidt før….

  Jeg har et spørgsmål. Min far døde sidste år, og efterlod sit hobbylandbrug. Vi valgte privat skifte. Udover advokaten-bobestyrerens honorar på ca. 33.000 kr, som virker rimeligt, har mægleren taget sig betalt med over 103.000 kr. Er det rimeligt? (mægleren stod fuldt ud for salget)

  Der er også et “Salær skøde m.m.” på næsten 22.000 kr, i tillæg til den mindre overraskende tinglysningsafgift på ca. 12.000 kr. Den udgift har jeg aldrig hørt om (kun om salær for tinglysning af skøde), ser det umiddelbart fornuftigt ud?

  Jeg spørger fordi sagsbehandlingen har taget meget langt – over 15 måneder, pga en tvist med køber (hvor vi i sidste ende var nødt til at indgå forlig selvom deres beskyldninger var helt urimelige, men fordi sagsbehandlingsfristen var overskredet og det vil koste os meget mere end købers krav hvis sagen trækker i langdrag), og ifølge advokaten fordi det tog så lang tid for min fars bank, Danske Bank, at oprette den nødvendige deponeringskonto.

  Overordnet er vi ikke særlig godt tilfredse med sagsbehandlingen, og jeg tænker om advokaten måske derfor kan have skjult en del af sit honorar i andre poster. Mægleren arbejder nemlig for den samme landboforening som advokaten, ser det ud til. Så derfor tænker jeg på om udgifter kan være flyttet rundt for at få advokatens honorar til at syne mere.

  Anna

  Ps. Tror der er en fejl i jeres artikel ovenfor, i sætningen med:

  “dog skal visse betingelser være opfyldt for, at man kan lave et privat skifte, og er disse betingelser ikke opfyldt vil et privat skifte være nødvendigt.”

  Mener I ikke:

  “dog skal visse betingelser være opfyldt for, at man kan lave et privat skifte, og er disse betingelser ikke opfyldt vil et offentligt skifte være nødvendigt.”

  ?

  (reply)
  • Anna  september 4, 2015

   “for at få advokatens honorar til at syne mere.” til at syne mindre, mener jeg.

   (reply)

Add a Comment