Blog

Skifte af dødsbo uden advokat – kan det lade sig gøre?

Skifte af dødsbo uden advokat – kan det lade sig gøre?

Ja – det kan lade sig gøre at skifte et dødsbo uden at benytte sig af en advokat. Det er dog under forudsætning om bl.a. enighed blandt arvingerne og det er ikke altid den bedste løsning.

Mange danskere overvejer med god grund, om de kan spare advokaten væk i forbindelse med skiftet af et dødsbo. Der er tre forskellige skiftemuligheder:

  • Et bobestyrerskifte – her koster advokaten i gennemsnit 25 % af boets værdi. Det er en meget høj pris og løber altså op i mange hundrede tusinde kroner ved et større bo.
  • Et privat skifte – her er det frivilligt, om man vil bruge en advokat, og hvis man gør koster det væsentligt mindre end med en bobestyrer
  • Uskiftet bo – er der en efterlevende ægtefælle kan denne sidde i uskiftet bo, hvorved selve skiftet udskydes til senere.

Når et bobestyrerskifte løber op i så mange penge overvejer mange, om de kan spare advokaten væk. Det kan de ikke, hvis der er tale om et bobestyrerskifte, da et sådant skifte er karakteriseret ved, at netop en af Skifteretten tvungen advokat er udpeget til at stå i spidsen for boet.

Men med et privat skifte er det frivilligt.

Ingen advokattvang med et privat skifte

Et privat skifte er karakteriseret ved, at arvingerne er enige om arvens fordeling og derfor ønsker selve dødsboet afviklet så hurtigt som muligt. Dette kan lade sig gøre ad to veje:

Enten vælger man selv en advokat til at stå i skiftet for boet. Du kan få 3 tilbud på en sådan dødsboadvokat her, hvor du kan vælge den billigste af de tre og spare mange penge. Advokaten koster her penge, men tager sig af alt det praktiske i dødsboet og lader arvingerne fortsætte med deres liv og pleje deres sorg over den afdøde.

Man kan også vælge ikke at bruge en advokat. I så fald skal en myndig arving stå i spidsen for afviklingen af dødsboet. Hvis der opstår uenighed blandt arvingerne er forudsætningerne for et privat skifte ikke længere opfyldt, og man vil være nødt til at skifte til et dyrt bobestyrerskifte.

Jeg vil som udgangspunkt ikke anbefale selv at stå i spidsen for et dødsboskifte. Det er en svær opgave, som kan trække ud i langdrag, hvis ikke den rette person med de rette kompetencer står i spidsen.

Min anbefaling er at benytte muligheden for at privat skifte såfremt arvingerne er enige om arvens fordeling og et testamente ikke udelukker muligheden – og indhent da 3 tilbud på Dodsbopilot.dk til at finde den billigste advokat til at stå i spidsen for selve skiftet.

Så er I hurtigt videre med de minimale gener og den korte tidshorisont for skiftet, som valget af en advokat til et privat skifte medfører.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Skifte af dødsbo uden advokat – kan det lade sig gøre?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

About the Author:

Jeg studerer på Aarhus Universitet og arbejder med websites. Læs mere om mig her.

Add a Comment