Blog

Testamente og skifteform

Med et testamente har man mulighed for på forhånd at bestemme, hvordan værdierne efter en skal fordeles. Man har dog også særlige muligheder i forhold til at bestemme, hvordan boet efter en skal skiftes  – om det skal være som et bobestyrerskifte og hvem der i givet fald skal være bobestyrer eller om der skal være tale om et privat testamente.

Et testamente bør oprettes som et notartestamente og koster et par tusinde kroner. Se mere herunder, hvordan du har mulighed for at bestemme skiftet af dit fremtidige dødsbo med et testamente.

Hvordan finder man testamentet?

Et testamente er ikke meget værd, hvis det ikke bliver fundet. Derfor anbefaler jeg, at du opretter dit testamente som et notartestamente. Her betaler du en notar – en medarbejder ved skifteretten – 300 kr. for at opbevare en kopi af dit testamente. Notaren sørger herefter for at gøre dødsboet efter dig opmærksom på dit testamente, når du går bort.

Vælger du i stedet at oprette dit testamente som et vidnetestamente kan du ikke være sikker på, at testamentet bliver fundet.

Langt de fleste testamenter i dag oprettes som notartestamenter. Der er ingen grund til ikke at oprette dit testamente ved hjælp af en notar for 300 kr. Husk, at du skal have billede-legimitation med, når du tager dit testamente med til notaren.

Du kan finde den nærmeste notar her: http://www.domstol.dk/find/Pages/index.aspx

Bestem bobestyrer-skifte eller private skifte

I testamentet har du mulighed for at bestemme, at dit dødsbo skal behandles som et bobestyrerskifte. Du kan ikke på forhånd bestemme, at dødsboet skal skiftes som et privat skifte, da dette i høj grad afhænger af, om dine arvinger er enige om fordelingen af arven efter dig.

Hvis du ikke bestemmer noget i dit testamente åbner du mulighed både for et bobestyrerskifte og et privat skifte.

Du kan i dit testamente ydermere angive en person, du ønsker som bobestyrer. Dette kan være en advokat du kender og har tillid til. Per 2011 er det ikke et krav, at man benytter en autoriseret bobestyrer (som altid er en advokat) til ens dødsbo, men de fleste bobestyrer har en juridisk baggrund og er advokater.

At du ønsker en speciel bobestyrer betyder ikke, at du altid får denne, da skifteretten stadig skal godkende bobestyreren – men ønsket vil blive fulgt i det omfang den udnævnte bobestyrer vurderes at kunne klare opgaverne i forbindelse med et bobestyrerskifte.

Pris for testamente

Et testamente oprettes typisk ved hjælp af en advokat. Du kan i dag oprette dit testamente online.

Du skal regne med at betale mellem 2.000 kroner og 4.000 kroner for at få oprettet dit testamente på nettet. Til denne pris vil en advokat stå bag oprettelsen og prisen vil typisk også indeholde rådgivning og hjælp til efterfølgende at finde en notar og få denne til at varetage testamentet og dets opfyldelse.

Du kan med fordel indhente 3 tilbud på at få skabt dit testamente. Det kan du gøre ved hjælp af formularen øverst i dette indlæg, hvor du vil få 3 tilbud fra advokater med speciale i oprettelse af testamenter. Herefter står det dig frit at vælge det billigste tilbud af de tre.

Tag stilling til andet i testamente

Naturligvis kan du tage stilling til andet end blot om boet efter dig skal skiftes ved bobestyrer eller som privat skifte i et testamente.

Du kan tage stilling til, hvem der skal arve efter dig (med forbehold for tvangsarven, naturligvis), hvem der skal have visse genstande, hvem der skal have forældremyndigheden over dine børn, skulle du og barnets anden forælder dø inden barnet er 18 år og en lang række andre ting.

Du kan med fordel oprette et testamente for at gøre afviklingen af dødsboet efter dig nemmere. Dette sker ved på forhånd at tage stilling til hvilken arving der skal modtage dén og dén genstand. Ved at tage stilling til dette på forhånd skal arvingerne ikke i konflikt om genstandende, da testamentets ”ord er lov” (såfremt ordet ikke bryder med gældende ret).

Har du spørgsmål til, hvordan du kan bruge testamenter i forhold til dit dødsbo, er du meget velkommen til at stille et spørgsmål i kommentarfeltet herunder!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Testamente og skifteform, 5.0 out of 5 based on 1 rating

About the Author:

Jeg studerer på Aarhus Universitet og arbejder med websites. Læs mere om mig her.

Add a Comment