Blog

Tilstandsrapport ved dødsbo

Tilstandsrapport ved dødsbo

En tilstandsrapport benyttes, når der skal sælges et hus. I forhold til dødsboer er en tilstandsrapport væsentligt hvis fx afdødes hjem skal sælges. Tilstandsrapporten har til formål at oplyse købere om eventuelle mangler ved huset og er samtidigt nødvendig for at der kan blive tegnet en ejerskifteforsikring til huset.

Tilstandsrapporten fortæller om husets tekniske forhold. Om huset er bygget ordentligt, om det er i god stand og så videre. Tilstandsrapporten tager derved ikke forhold for eventuelle installationer ud over huset, indbo og så videre.

Skal du bruge en tilstandsrapport? Få 3 tilbud og find den billigste tilstandsrapport her.

En tilstandsrapport vil blive oprettet af en bygningssagkyndig. Tilstandsrapporten oplyser køber om de faktiske forhold. Hvis personen, der har lavet rapporten har overset en skjult fejl, kan en ejerskifteforsikring gå ind og dække omkostninger i forbindelse med fejlen. Man kan ikke tegne en sådan ejerskifteforsikring uden at have en tilstandsrapport i baghånden fra en professionel.

Skal der udarbejdes en tilstandsrapport, hvis dødsboets hus sælges?

Hvis en afdød efterlader sig et hus og arvingerne ønsker at sælge dette – hvilket de har ret til at bestemme fx ved et privat skifte – er det ofte debatteret, om de skal oprette en tilstandsrapport eller ej.

Man spekulerer i, om man som sælger af huset, arving, kan sælge huset som beset med en fuldstændig ansvarsfraskrivelse. Det må siges at være særdeles tvivlsomt.

Det bør også noteres, at man ikke som køber kan tegne en ejerskifteforsikring uden en tilstandsrapport af dødsboet. Som køber står man derfor meget ringe i forhold til købet af dødsboet uden en sådan rapport. Det er i købers interesse at få rapporten – men da sælger skal betale pengene for at få udarbejdet rapporten er det ofte i dennes interesse at droppe rapporten.

Hvis der ikke udarbejdes en tilstandsrapport kan boet ifalde et ansvar, også erstatningsansvar, for fejl og mangler. Et afsluttet dødsbo kan blive genåbnet, hvis det viser sig at det indeholder mangler og køber ikke var gjort opmærksom herpå ved hjælp af en tilstandsrapport.

Det kan som udgangspunkt ikke betale sig at spare tilstandsrapporten væk med andre ord.

Hvad koster en tilstandsrapport?

Der findes ikke faste priser på tilstandsrapporter. Det afhænger af hvem du får du får ud til at lave den.

Du skal regne med at betale mellem 3.000 kroner og 7.000 kroner for en tilstandsrapport de fleste steder i landet.

Hvis tilstandsrapporten for dødsboet viser, at der er fejl eller væsentlige mangler ved dødsboet, skal du som sælger naturligvis ikke betale for at få rettet disse. Det sker for købers egen regning. Køber kan dog bruge dette faktum til at forsøge at presse dig ned i pris.

Du kan med fordel indhente tilbud fra flere bygningssagkyndige i dit område for at finde den billigste tilstandrapport.

Mærkning på rapporten

Tilstandsrapporten kommer med et mærkat. Der findes seks trin:

1)      IB: Ingen bemærkninger. Dødsboet, der sælges, er i super stand.

2)      K0: Der er tale om rent kosmetiske skader der vil koste meget lidt at få udredt.

3)      K1: Bygningen fejler ikke noget, men der er mindre skader.

4)      K2: Der er alvorlige skader og bygningen fejler noget.

5)      K3: Meget alvorlige skader og flere bygningsdele kan være ramt.

6)      UN: Undersøges nærmere. Hvis den bygningssagkyndige er i tvivl får tilstandsrapporten til dødsboet dette mærkat. Det betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, blot, at man er nødt til at indsende tilstandsrapporten til nærmere undersøgelse.

Langt de fleste dødsboer sælges både med en tilstandsrapport (undertiden kaldt en el-installationsrapport) og et tilbud om ejerskifteforsikring.

Du kan eventuelt som sælger af dødsboet inklusive ovenstående indskrive en ansvarsfraskrivelse i selve købsaftalen. Herefter har du gjort hvad der kan forventes af dig i relation til dødsboet og du vil ikke senere ifalde ansvar. Du kan sove roligt om natten.

Har du spørgsmål til dødsboer og tilstandsrapporter? Skriv dem endeligt i en kommentar herunder og jeg vil sørge for at svare med det samme!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Tilstandsrapport ved dødsbo, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

About the Author:

Jeg studerer på Aarhus Universitet og arbejder med websites. Læs mere om mig her.

Discussion

 1. katrine Christensen  juli 20, 2013

  Hvilke ansvar har arvingerne ved hussalg i denne sag:
  Hus sælges mens sælger stadig er i live men dog pga demends er under værge. Der udarbejdes tilstandsrapport og basic ejerskifteforsikring foreligger dog omfatter denne forsikring ikke salggerskader, idet der e rkonstateret slagge runder huset. Sælger dør efter husetsalget er sket. Kan arvinger blive ansvarlige for evt slaggerskader eller andet ved huset 5-10-20 år efter salget dvs ved at dodsboet evt genåbnes?

  (reply)
  • Claus  august 6, 2014

   Situation: arvinger stå overfor at sælge et dødsbo, hvorpå der er lavet tilstandsrapport men forsikringsselskabet vil ikke tegne ejerskifteforsikring på ejendommen grundet nogle UN’er.

   Kan arvingerne ifalde ansvar når:
   Køber er blevet oplyst om, at forsikringsselskabet ikke vil tegne ejerskifteforsikring før de i tilstandsrapporten oplyste UN’er er blevet undersøgt nærmere. Og der i købsaftalen er indføjet, at der er tale om et dødsbo og prisen er sat derefter. At ejendommen er gennemgået med køber udfra den udfærdiget tilstandsrapport, som køber har modtaget og arvingerne iøvrigt sælger med total ansvarsfraskrivelse.

   (reply)
 2. Tina  august 31, 2013

  Hvor finder jeg lovhjemmel til genåbning af dødsbo, som har solgt mangelfuld ejendom uden tilstandsrapport? Boet er endnu ikke afsluttet, men proklama er udløbet . . for længst.

  (reply)
 3. Helle  marts 13, 2014

  Hej
  Min svigerfar er død, og vi står nu med hans sommerhus som skal sælges.

  Hvis vi sørger for at der laves en tilstandsrapport men ikke betaler til en ejerskifteforsikring , kan vi så komme til at hæfte for evt. fejl i 10/20 år når der er tale om salg i dødsbo ???

  MVH

  Helle

  (reply)
 4. Søren  juni 26, 2014

  Hvad gør vi ? Jeg og mine 3 søskende skal arve fra min mor,der er et hus ( uden gæld ) som jeg skal købe. Kan der så også laves en ejerskifteforsikring ?
  Mvh Søren

  (reply)
 5. Anna  september 4, 2015

  Dødsboet efter min far er netop solgt af advokat og mægler, uden tilstandsrapport og ejerskifteforsikring.

  Købskontrakten siger at “Handlen er ikke omfattet af lov om omsætning af fast ejendom, lovbekendtgørelse nr. 526 af 28 maj 2014”, og at “Parterne er gjort bekendt med at handlen ikke er omfattet af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v., lovbekendtgørelse nr. 148 af 15. februar 2013, herunder reglerne om fortrydelsesret, tilstandsrapport, ejerskifteforsikring og elinstallationsrapport.”

  Men du siger at en ejendom ikke kan sælges “som beset”. Køberne har vist sig at være ekstremt grådige og aggressive i forbindelse med en anden sag, så nu bliver jeg lidt nervøs om de har mulighed for at kommer efter os senere. Det siger købskontrakten klart at de ikke kan, så hvis det er tilfældet, så er både vores advokat og mægler (styret/hyret af advokaten, under samme lanboforening) inkompetente. Det synes jeg dog ikke virker sansynligt…

  Så hvad er rigtigt? Er der noget galt med købskontrakten? eller har det ændret sig siden du skrev artiklen? Jeg kan ikke finde dine artiklers dato, det gør det lidt svært at vurdere deres gyldighed, udover at jeg kan se på kommentarernes datoer at den ikke kan være skrevet efter 2013.

  Anna

  (reply)
 6. Peter larsen  november 9, 2015

  Hej
  Jeg købte i juli et dødsbo af arvingerne.
  Der var lavet tilstandsrapport energirapport, så det var okay.
  Jeg tegnede ikke en ejerskifte forsikring, da jeg selv er håndværker, og vurderede at det var et godt og solidt hus, og det er det også.
  Mit spørgsmål er at der ikke er gulvvarme på gæstetoilettet, som der ellers er beskrevet i salgsopstillingen.
  Jeg har rettet henvendelse til ejendomsmægleren, som mener at det er arvingernes problem, for de har skrevet under på, at de oplysninger, som de har givet om huset er rigtige.
  Jeg mener stadig at det er ejendomsmægleren , som har skylden, så jeg har sendt et erstatningskrav til ham, som han så har sendt videre til arvingerne.
  De har også svaret, at de ikke skal betale noget, fordi at jeg har købt boligen med ansvarsfraskrivelse via tilstandsrapporten, og desuden ansvarsfraskrivelse som dødsbo hvor du underskriver på, at du ikke kan gøre krav gældende.
  Er det virkelig rigtigt, for jeg vil jo mene at det er bedrageri at sælge noget i beskrivelsen, som ikke er rigtigt.
  Hvad er din mening om det.
  På forhånd mange tak for hjælpen.
  Mvh. Peter Larsen.

  (reply)
 7. jørgen  februar 13, 2016

  kan der oprettes en tilstandsrapport og herefter en ejerskifteforsikring når man arver en ejendom ?

  (reply)
 8. Ole Riberholt Frederiksen  september 14, 2016

  Hej
  Mit spørgsmål er simpel. Kan en 96 årig mand sælge sit hus som dødsbo. ? Han vil gerne undgå arvinger står med opgaven. ? vh ole

  (reply)

Add a Comment