Blog

Uskiftet bo som alternativ til et skifte

Hvis den afdøde person har efterladt en ægtefælle er det muligt at lade denne side i uskiftet bo. Lader man ægtefællen sidde i uskiftet bo udskyder man behandlingen af dødsboet, og der skal altså hverken vælges et privat skifte eller et bobestyrerskifte – hele skiftet udskydes for at lade den efterladte ægtefælle blive siddende i boet.

At vælge uskiftet bo er den nemmeste løsning, da man udskyder hele delingen af boet efter førstafdøde. Man skal ikke bruge tid og penge på at dele boet. Til gengæld kan den efterladte ikke gifte sig igen og arven kan forrykke sig både til fordel og til skade for førstafdødes arvinger, da ægtefællen i et uskiftet bo har en ejers rettigheder og altså har mulighed for at bruge penge som ønsket.

Et uskiftet bo er langt fra altid en god idé. Du kan med fordel tage dialogen sammen med en advokat i et par timer for at høre, hvorvidt uskiftet bo – også af hensyn til skat og arv – er en god idé i netop dit tilfælde. Du kan bruge formularen herunder til at få 3 uforpligtende tilbud fra advokater på en sådan snak ved at beskrive din situation. At bruge formularen er både gratis og uforpligtende. Indtast dine informationer herunder:sep

Gør som mange andre hver eneste dag:

Dødsbopilot.dk og JUF.dk gør det nemt for dig at finde en advokat, der kan hjælpe dig med dødsboet, skiftet og andet relateret. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. 

1

Udfyld form
med oplysninger

2

Modtag 3 tilbud
pr. mail el. telefon

3

Vælg bedste og
billigste advokat

arrow


Et uskiftet bo kan skiftes når længstlevende ønsker det eller når denne går bort.

Deling skydes til længstlevendes død

Med et uskiftet bo udskyder man behandlingen af dødsboet til længstlevende ægtefælle også er død, hvorefter begge dødsboer behandles samlet som et bo. Ved at vælge uskiftet bo kan den efterlevende ægtefælle derfor blive siddende i hus og hjem, hvilket gør det uskiftede bo til den letteste løsning i mange tilfælde. Den efterfølgende deling ved længstlevendes død er ikke mere kompliceret end det havde været at dele de to boer enkeltvis – tværtimod.

Mens den længstlevende ægtefælle sidder i uskiftet bo har denne en ”ejers rådighed” over det uskiftede bo. Det betyder at ægtefællen kan bruge pengene som denne ønsker og fx tage på ferie eller købe et sommerhus. Denne mulighed betyder at arven kan rykkes til skade for (førstafdødes) arvingerne, da pengene bruges og der derved ikke er lige så meget at modtage i arv.

At lade den længstlevende ægtefælle side i uskiftet bo er dermed med risiko for at arven mindskes – ligesom arven kan stige, hvis ægtefællen modtager flere penge end denne bruger mens det uskiftede bo varer.

Det skal nævnes, at den længstlevende ægtefælle ikke må misbruge det uskiftede bo og fx give store gaver til egne særbørn – dette følger af Arvelovens § 29. Efter Arvelovens § 31 kan gaver blive omstødt hvis de regnes for at være urimelige og § 30 åbner op for vederlagskrav. Almindeligt forbrug, der ikke står i misforhold til boets formue, har ægtefællen dog ret til at udføre.

Førstafdødes særbørn skal acceptere det uskiftede bo

Hvis de to ægtefæller alene har fællesbørn har den længstlevende efter Arvelovens § 17 ret til at overtage dødsboet som uskiftet bo.

Denne ret har ægtefællen ikke, hvis førstafdøde har særbørn. Her skal førstafdøde i stedet for have en speciel tilladelse fra særbørnene til at sidde i uskiftet bo. Kan denne tilladelse ikke opnås vil det være nødvendigt at skifte boet efter de almindelige regler og altså som enten et privat skifte eller et bobestyrerskifte.

Førstafdøde kan i et testamente væsentligt begrænse den del af arven, længstlevende kan sidde i uskiftet bo med, men da ægtefællen er tvangsarving og har sin egen bodel vil ægtefællen altid få mere end 50 % og vil altså altid kunne sidde i uskiftet bo med blot en mindre del af formuen.

Ligesom hvis boet skulle behandles ved et privat skifte og et bobestyrerskifte skal en anmodning om uskiftet bo indsendes til Skifteretten, hvilken herefter tager sig af behandlingen af anmodningen.

Mange ulemper ved et uskiftet bo

Et uskiftet bo er den nemmeste løsning kontra at skifte dødsboet, men der er ikke lutter fordele ved at udskyde skiftelsen af boet.

En ægtefælle i uskiftet bo kan ikke finde en ny ledsager og gifte sig med denne, så længe ægtefællen sidder i uskiftet bo. Det vil være nødvendigt at skifte boet først.

Fordi at forsikringer også falder ind under det uskiftede bo kan formuen blive så stor, at det slet ikke kan lade sig gøre at skifte, da den længstlevende ægtefælle ikke har råd til det. Problemet opstår ikke hvis der skiftes ved dødsfaldet og forsikringer altså skiftes med det samme.

Den længstlevende ægtefælle i uskiftet bo indtræder i førstafdødes skattestilling og overtager hæftelse for dennes gæld – længstlevende har dog mulighed for, hvis denne pludseligt opdager ny gæld, at droppe tanken om et uskiftet bo, hvis der reageres hurtigt.

Og hvis den længstlevende ønsker at bruge alle sine penge ville dette være illoyalt mod førstafdødes arvinger jf. AL § 29 og dette ville ikke kunne lade sig gøre. Personen i et uskiftet bo skal populært sagt ”opføre sig fornuftigt økonomisk”. Der lægges visse grænser på ægtefællen i et uskiftet bo.

Overvej i stedet at skifte

Det er nemt og hurtigt at blive siddende i uskiftet bo og det kan være den bedste løsning, såfremt man ingen planer har om fortsat at ”leve livet”.

Af hensyn til skat og arv især kan det dog ofte anbefales alligevel at skifte boet som et privat skifte eller et bobestyrerskifte. Tag kontakt til en advokat med formularen øverst på denne side for at blive klogere på dine muligheder og overvej grundigt, om ikke det ville være en bedre idé at skifte boet med det samme.

Spørgsmål og kommentarer til uskiftet bo kontra at skifte boet kan stilles i en kommentar herunder – jeg glæder mig meget til at læse dem og svare på dem!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Uskiftet bo som alternativ til et skifte, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

About the Author:

Jeg studerer på Aarhus Universitet og arbejder med websites. Læs mere om mig her.

Add a Comment